„PÉLDAKÉPEINK, AKIK TÖBB MINT FÉL ÉVSZÁZADON ÁT ALAKÍTOTTÁK A VILÁG HAJDIVATJÁT"

Sorozatunk TREVOR SORBIE munkásságukról.

„Oda jutottam, ahova akartam – annak ellenére, hogy az út rögös volt –semmit sem változtatnék rajta”


TREVOR SORBIE munkásságát elismeri az egész fodrászipar világszerte.
Az 50 éven átívelő munkássága alatt a neve eggyé vált a professzionális hajvágással. Trevor Sorbie-hoz köthetőek olyan technikáknak a megteremtése, amik befolyásolták a modern hajdivatot. A ’scrunch’ szárítással, az „ék” hajformával, és a „chop” (~vágás, hasogatás) hajformával teljesen átalakította a nők haját a 80-as években.

Trevor Sorvie életéről és munkásságról két könyv is megjelent, „Legend”(Legenda) és „vision in hair” (Hajban látott vízió) címen. Ezen kívül pedig a leghiresebb 'THE WEDGE' hajformája a Sassoon könyvben is megjelent.
MEGJELENÉSEK


Sikereket egymásra halmozva teltek az évei. Sorbie rengeteg televíziós programban megjelent, köztük több dokumentumfilmben is. A filmekben mindig saját magát játssza, vagy mint fodrász jelenik meg, vagy mint vendég. Trevor szintén megjelent divatmagazinokban is, többek között Harper’s Bazaar, Grazia, Prima, Your Hair, Woman & Home, Now Magazine, More Magazine, és a Look Magazine. Trevor Sorbie állandóan keresett fodrász, ő az egyetlen olyan fodrász, aki annyira ismert, hogy a hivatásáról kérdés volt a brit Legyen Ön is Milliomos és Leggyengébb Láncszem kvízműsorokban.

2019 Februárjában interjút készített vele a BBC ‘Desert Island Discs’ programja, ami nagy népszerűségnek örvend az Egyesült Királyságban. A rádióműsorban nagyon őszintén beszél az életéről és karrierjéről, ez az interjú a 70-ik szülinapja után nem sokkal készült. Az interjú itt meghallgatható angol nyelven: https://www.bbc.co.uk/programmes/m0002ybm
MISSZIÓ- Karitatív munka


2006-ban Sorbie elkezdte jótékony munkásságát: „Az én új hajam” néven (eredeti nevén: „My new hair”) A jótékonysági szervezetet azután indította el, hogy sógornője kérte a segítségét kemoterápiás kezelése előtt. „Megkért, hogy hozzak neki egy parókát, mert ki fog hullani az összes haja. Vettem neki egyet, de nagyon úgy nézett ki, mint egy paróka, ezért nekiláttam, hogy természetesebb legyen. Amikor felvette, sírva fakadt. Örömkönnyek voltak. Nagy hatással volt rám, az egész fodrászkarrierem jobbra fordult ezen a ponton.

Miután Trevor belekezdett a „Az én új hajam” programba, feladta a szalon munkát, és teljes munkaidőben erre a projektre koncentrált. Sorbie felkereste a projektjével a miniszterelnökséget is, ki szerette volna harcolni, hogy az országos egészségügy jobb paróka szolgáltatást nyújtson a betegek számára. A program keretein belül megtanítja a fodrászokat parókák élethű vágására, ezzel segítve azokat, akik elvesztették a saját hajukat kemoterápiás kezelésük során. A cél hosszú távon az, hogy legyenek olyan szalonok világszerte, ahol „Az én új hajam” sztenderdjei alapján vágnak a fodrászok azonos szinten parókákat. Szemináriumokon sajátíthatják el ezt a magas szintű tudást a fodrászok egy befizetett díj ellenében a jótékony szervezet számára.

2018 decemberében, Trevor megnyitott egy szobát az otthonából, ahol ingyenes paróka személyre szabást vállal “Az én új hajam” keretein belül. Ezt a szolgáltatást mindenki igénybe veheti, aki egészségügyi probléma miatt vesztette el a haját. Ennek az úttörő mozgalomnak a keretein belül 835 független szalont, és 960 fodrászt támogatnak, és tanítottak be az Egyesült Királyságban és Írországban, hogy magas szinten tudják személyre szabni a parókákat is.
ELISMERÉSEK


2004-ben a Királynő kitüntette kiemelkedő munkásságáért.

2017-ben díszdoktori címet kapott a Nyugat-Skóciai Egyetemtől (UWS) kiemelkedő jótékony munkásságáért. Külön jól esett neki, hogy a szülővárosában található egyetem ismerte el.
HÍRES VENDÉGEI


Vendégei között mondhat sok hírességet köztük: Grace Jones, The Beach Boys és Helen Mirren. A sikerei ellenére, végig nagyon szerény maradt, pedig korát megelőzve teljesített, és megnyerte az összes díjat a választott hivatásában.
KEZDETEK


1949. Március 13-án született Skóciában, ahol édesapja, és már nagyapja is borbélyként dolgozott. Trevor egész pályafutása alatt büszkén képviselte skót gyökereit.

Trevor 11 évesen a családjával délre költözött, hogy Ilford városában, Anglia keleti

részén alapítsanak otthont. Szüleinek nem volt ez ismeretlen környék, mert Uxbridge-ben esküdtek meg 1945-ben.

Sorbie 15 évesen otthagyta az iskolát, és apja és nagyapja nyomdokaiba lépett, és belépett a borbély szakmába. Öt évet töltött apja 2 székes fodrászatában Essexben, míg ő tizedesként szolgált a hadseregben. Majd pedig beiratkozott a Richard Henry Fodrásziskola tanfolyamára.
KARIER ÉPÍTÉS-DÍJAK


Trevor 1969-ben, 20 évesen megnyitotta saját borbély szalonját Edmontonban, London Északi részén.

1972-ben Vidal Sassoon hair-stylistja lett, egy évre rá 23 évesen pedig Művészeti igazgató.

Ezek után John Friedánál dolgozott fodrászként.

Sorbie első szalonja 1979-ben nyitotta meg kapuit a londoni Covent Garden szívében.

1985-ben ő lett ”Az év angolszász fodrásza” később ezt a díjat még háromszor nyerte el.

2001-ben elnyerte a nemzetközi Év Fodrásza Díjat.

2019-ben lett 40 éve, hogy Trevor Sorbie megnyitotta az első szalonját. Ebben a 40 évben Trevor megnyitott még 6 szalont az Egyesült Királyságon belül, 1-t Dubaiban, és 1-et Kínában.
MÁRKA ÉPÍTÉS


1986-ban megjelent a saját hajápoló márkája TREVOR SORBIE hair care products

Sorbie több olyan hajápoló termékeket tervezett, amik úgy lettek fejlesztve, hogy figyelembe vette a szalonja vendégeinek a visszajelzéseit.
VIDAL SASSOON MONDTA RÓLA:


VIDAL SASSOON:

“Trevor Sorbie ragyogó karrierjét úgy lehet a legjobban leírni: ha kombinálod egy művész kreatív gondolkodását kiemelkedő technikiai tudással. Trevor Sorbie ezzel felhelyezte az angolszász hajvágást a világtérképre, és több ezer fodrásznak lett a példaképe.”
A LEGHÍRESEBB TANÍTVÁNYOK


Az iparág legkeresettebb stylistjait mentorálta, köztük Eugene Souleimant és Angelo Seminarát. Ezért nem meglepő, hogy Sorbie-t az iparág széles körben a „fodrászat keresztapjaként” tekinti.

EUGENE SOULEIMAN

„Dolgoztam fodrászként és borbélyként ötcsillagos szállodákban, köztük a Waldorfban és a londoni Grosvenor House-ban, a tulajdonos azt mondta, menjek el valaki olyanhoz dolgozni, mint Trevor Sorbie. Így hát megtettem. Mindent Trevortól tanultam. Trevor egy igazi zseni, neki hála bármilyen kihívást meg tudok oldani.”

ANGELO SZEMINARA

Trevor Sorbie egyik legismertebb tanítványa akiről a „a fodrászat keresztapja” így nyilatkozott: „Néha időnként jön valaki, aki megváltoztatja a napirendet”
TANÁCS A JÖVŐ NEMZEDÉKÉNEK


Sorbie őszintén beismeri, hogy az élete sikeres fodrászként nem mindig volt könnyű. A mélypontján a depresszióval való küzdelme a kórházba kerüléséhez vezetett. „Mindenki azt gondolja, hogy a csúcshoz vezető út sima út – mondja –, de szeretném, ha az emberek megértenék, vannak zökkenők a sikerhez vezető úton.

Sorbie öt díjnyertes szalon, két fodrászakadémia és egy világméretű termékcsalád elérése után is hangsúlyozza, hogy az a legfontosabb tanács, amit adhat, hogy maradjon az ember alázatos a hivatásával szemben. Trevor még mindig az idejének nagy részét a szalon padlóján tölti a londoni Floral Street szalonjában. „Továbbra is felseprem a padlót a szalonban, hajat mosok, kávét főzök, és segítek a vendégeknek felvenni a kabátjukat. Meg akarom mutatni a fiataloknak, hogy ha én meg tudom csinálni, akkor ők is meg tudják csinálni. Próbálok példát mutatni.”
források:


https://www.hji.co.uk/careers/archive-trevor-sorbie-images/

https://www.concepthairmag.co.uk/the-interview-hairdressing-legend-angelo-seminara/

https://www.infringe.com/trevor-sorbie/

http://www.sorbie.net/trevor_sorbie.htm

https://www.salonsdirect.com/blog/trevor-sorbie-celebrates-50-years-industry/

https://en.wikipedia.org/wiki/Trevor_Sorbie

https://trevorsorbie.com/

http://www.mynewhair.org/about-us/

Nézd végig Trevor Sorbie találmányait képekkel!