top of page

„PÉLDAKÉPEINK, AKIK TÖBB MINT FÉL ÉVSZÁZADON ÁT ALAKÍTOTTÁK A VILÁG HAJDIVATJÁT"

Sorozatunk a munkásságukról.

Rita Rusk a punk haj stílus anyja

“A 80-as évek végén kezdtem el Londonban a Fodrász Szalon International eseményekre járni. Itt csodálkoztam rá Rita Rusk munkáira, amely egy évtizeden át inspirált, hogy megmutassam a magyar fodrászoknak a szalon punk stílust Rita Rusk-tól, színpadi bemutatokon, és oktatásokon. Ekkor nem volt még internet vagy youtube, csak újságokban megjelent fotók alapján nagyítóval lehetett vizsgálni a textúrát. Ezek alapján találtam fel, a tenyérdörzsöléses tupírozást.” - Szabados Iréne

Rita Rusk hajformái az 1980-as években a drámai alkotásairól híresek, éles szabásokkal és színekkel, rendkívüli textúrákkal. Rita nevéhez kötődnek a punk stílus által inspirált szalonban elkészített hajformák is.

KEZDETEK

Rita egy Glasgowban élő fodrász családba született. Szombatonként beállhatott a család szalonjába dolgozni, mondta Rita 1987-ben a HJ-nek (Hairdressers Journal)

„Nagyon élveztem mindent, ami ehhez társult- a légkört, az embereket és az elvégzett munkát.”

Rita az unokatestvére szalonjában tanulta ki a fodrász mesterséget másfél év alatt. Ezek után három évig folytatta a munkát unokatestvérével, mielőtt keresett egy új szalont ugyanabban a városban.

 

IRVINE-NEL KARRIERÉPÍTÉS-DÍJAK

Nem sokkal miután elkezdett aktívan dolgozni Rita, egy fodrász rendezvényen találkozott Rusk Irvine-nel. Akivel fél év múlva 1970-ben összeházasodtak, és megnyitották első szalonjukat Hamiltonban. Ezek után pedig megszületett az első fiuk.

Irvine és Rita további három szalont nyitottak Glasgow-ban. A sikeres működő üzletek mellett a fodrászpáros egyre többet szerepelt együtt színpadon is. Az első nagy sikert a Salon International-en 1976-ban bemutatott Butterfly hajforma aratta, ami elég polgárpukkasztó volt. Ettől kezdve Ritát és Irvine-t előadások és szemináriumok tartására hívták Európa-szerte, Amerikába és Japánba. A Rusk páros munkái világszerte megjelentek, és a hír nevük egyre csak nőtt. 

1987-ben indultak először a British Hairdressing Awards-on, ahol elnyerték az év brit fodrásza címet. Ők voltak az első skótok akik elnyerték a díjat, Rita pedig az első nőként került be a győztesek közé. 

Rita Rusk Irvine Rusk

RITA RUSK TALÁLMÁNYAI

Nem sokkal a győzelmük után, az útjaik különváltak, de Rita folytatta az üzlet felépítését Skóciában, és világszerte színpadra lépett, míg Irvine az Egyesült Államokba költözött újra kezdeni karrierjét.

1984-ben Rita kifejlesztette a ötfogú (fogazott) ollót, utána pedig hajvasaló, hajszárító fejlesztésébe kezdett. Legutolsó projektje pedig egy hajszárítóra göndörítő kiegészítő volt, amely dúsítja és göndöríti a hajat. 

Rita Rusk olló
bottom of page