„PÉLDAKÉPEINK, AKIK TÖBB MINT FÉL ÉVSZÁZADON ÁT ALAKÍTOTTÁK A VILÁG HAJDIVATJÁT"

TREVOR SORBIE TALÁLMÁNYAI

THE WEDGE, 1974 (“Az ék”)


“A 70-es évek végére Londoni divatvilág felrobbant, Sassoon forradalmasította a női hajvágást a bob újra feltalálásával, ami előtt a Bouffant hajak, vagy magas kontyok voltak a gyakori viseletek. A lapos sima hajak egészen új kezdetet jeleztek. Csatlakoztam Sassoon-hoz, és a nagy áttörés akkor jött amikor létrehoztam ‘Az ék’ hajformát. Ez volt az első kétoldalas fodrász fotó ami megjelent a Vogue magazinban. A saját munkámat kinyomtatva látni nagyon inspiráló volt. Ez a hajforma elkapta a kor szellemét, és világszerte pompázott éjszakai klubokban. Ekkor megértettem az újítás erejét. Ha ezt egyszer el tudtam érni, akkor biztos voltam benne hogy újra el tudom..”
THE RED PIC (A piros kép)


„Ezt a legelső showmra készítettem Svájban, azt kérték, hogy hat modellt mutassak be, de a show végén a modellek parókákat vettek fel, amiket a bemutató elött levágtam és megformáztam. A 12 hajforma annyira meglepte és lenyűgözte a közönséget, hogy állva tapsoltak.”
THE SCRUNCH, 1979


“Ebben az időszakban, hairstylist voltam a John Frieda szalonban, az ő ekkori hajformázási tecnikája a pödréssel való kézi-szárítás (kefe nélk.) volt. Jó technika volt, de órákba telt befejezni. Egyik nap kifejezetten elfoglalt voltam, három vendég várt rám, emiatt nagy volt rajtam nyomás. A következő vendégemnek vastagszálú, vörös, hullámos haja volt, egyértelműen azt szerette volna, hogy pödréssel legyen szárítva. A sok várakozó vendég miatt megkérdeztem, hogy felgyorsíthatom-e a folyamatot hővel. Rájöttem, hogy ha egy tenyérnyi hajat összenyomok a kezemben és felmelegítem, utána pedig hagyom kihűlni akkor képes vagyok volument létrehozni. Realizáltam, hogy akaratlanul létrehoztam egy új hajszárítási metódust. Kísérleteztem a technikával mindenféle hajon minden hosszúságban. Minden alkalommal, még a legvékonyabb szálú hajon is remek eredményt értem el, olyan volument és textúrát hoztam létre, amit előtte sose láttam. Ekkor, talán a legjobb találmányom, a scruch szárítás, megszületett…”
THE WOLFMAN, 1980 (A farkas ember)


A punk beütött a világban, Sorbie-t pedig teljesen elvarázsolta.

“A punk a fiataloknak egy olyan generációja volt, akik az akkori társadalmi berendezkedés ellen voltak. A hajuk agresszív kinyilvánítása volt az érzelmeiknek. A fiatalság dicső ünneplése volt, és ez azért inspirált engem mert mindennek az ellentéte volt, ami ebben az időben történt. Inspirációkat gyűjtöttem az utcán, majd ugyanazt megfordítottam. Ahelyett, hogy a hajat engedtem volna lelapulni, felállítottam. A tompa vágások helyett borotvát használtam, hogy textúrát adjak a hajnak. Ahelyett, hogy az egész hajat befestettem volna, csak a végét festettem. Kísérleteztem, majd ezeket a technikákat kombinálva létrehoztam a ‘Farkas ember’-t amit bemutattam A Világ Fodrász Kiállító Show-n a Royal Albert Hall-ban Londonban. „..Az elkészült hajról kitettem a képeket a fodrász szalonom kirakatába, az elhaladó emberek majdnem mind azt gondolták: „ Na ide nem megyek be hajvágásért”” Sorbie stílusa azonban vonzotta a korabeli radikális zenészeket, „olyan emberek jöttek hozzám, mint Siouxsie and the Banshees, Adam Ant és Annie Lennox… Olyanok jöttek hozzám, akik szerették a kreativitást”.
THE CHOP


„A haj tökéletes vágása helyett, úgy döntöttem, hogy a hajat véletlenszerűen különböző hosszúságokban vágom, ettől én váltam az első olyan fodrásszá, aki létre hozta a textúrált megjelenést.”
források:


https://www.hji.co.uk/careers/archive-trevor-sorbie-images/

https://www.concepthairmag.co.uk/the-interview-hairdressing-legend-angelo-seminara/

https://www.infringe.com/trevor-sorbie/

http://www.sorbie.net/trevor_sorbie.htm

https://www.salonsdirect.com/blog/trevor-sorbie-celebrates-50-years-industry/

https://en.wikipedia.org/wiki/Trevor_Sorbie

https://trevorsorbie.com/

http://www.mynewhair.org/about-us/

Olvasd el Trevor Sorbie történetét!